KRIMFORFATTEREN SOM PREMIE:

Thea (10) vant lunsj med Jan Mehlum

Av ALEXANDER SVANBERG

Publisert
10. januar 2013

Thea Lie (10) svarte «krim» på Publicoms julekalenderkonkurranse. I går fikk hun treffe en ordentlig krimforfatter.

VANT LUNSJ MED MEHLUM: Thea Lie meldte seg på Publicoms førjulskonkurranse på nett og vant møte med forfatter Jan Mehlum. Det ble en mettende og lærerik time.

– Jeg hadde ikke regnet med at det var sånn en forfatter var. Han er veldig hyggelig og ikke kjedelig i det hele tatt, sier Thea Lie.

Før jul fulgte hun og mamma Publicoms første julekalender på nett, hvor man i en av lukene kunne vinne en lunsj med forfatter Jan Mehlum om man svarte på hva slags bøker han skriver.

Med hjelp av Google fant Thea fram til rett svar, men både hun og mamma kunne knapt tro det da det var henne som ble trukket ut som vinner.

– Fort lei voksne

– Som forfatter må man gjøre mye rart, innrømmer Mehlum, som for første gang stiller opp som premie i en konkurranse.

Han er riktignok svært glad for at det var et barn som til slutt stakk av med lunsjavtalen. Han blir nemlig fort lei av voksne, forteller han.

– Voksne er så fryktelig alvorlige, selv når de ikke har grunn til det, fortalte han under lunsjen på Stallen.

Stemningen var langt fra alvorlig under møtet med forfatteren, med både is, brus, gode historier og en tilleggspremie på komplett Mehlum-samling, signert av forfatteren.

Hadde spørsmålene klare

Til tross for at Thea ikke hadde lest en eneste av Mehlums 13 krimromaner fra før, hadde hun likevel forberedt seg godt til å møte den profilerte forfatteren. Utstyrt med notater på et medbrakt A4-ark og kulepenn spurte hun Mehlum om alt hun lurte på om det å være forfatter.

– Hvor gammel var du da det begynte å bli gøy å skrive?

Mehlum smaker på spørsmålet med en ettertenksomt mine.

– Da jeg var ganske liten, kanskje på alder med deg. Men jeg begynte ikke å skrive ordentlig før jeg var voksen, kanskje til og med altfor sent, svarer han mildt.

Jeg hadde ikke regnet med at det var sånn en forfatter var. Han er veldig hyggelig og ikke kjedelig i det hele tatt

Thea Lie (10)

Bruker ett år

Thea ser ned på notatene sine før hun høytidelig fyrer av neste spørsmål.

– Hvor lang tid bruker du på en historie?

– Tja, med utgangspunkt i vanlig arbeidstid fra ni til fire bruker jeg nesten et år på å bli ferdig med en bok.

– Oj, sier Thea.

Hun er glad i å skrive, men bruker selv bare et par dager på å gjøre ferdig sine historier. Forfatteren peker bort på den digre stabelen med bøker som ligger på bordet. 13 i tallet, alle om Mehlums signaturkarakter Svend Foyn.

– Nå er historiene mine ganske lange, da, forklarer han.

Jeg også må levere fra meg det jeg skriver til en redaktør, som retter på det jeg skriver. Nesten som en lærer.

Jan Mehlum

– Har et talent

Et møte med en forfatter er ikke komplett uten noen tips og triks fra yrkeslivet. Thea har skrevet ut en historie hun gjerne vil Mehlum skal lese. Det gjør han med glede.

– Har du skrevet dette selv? Noen av disse setningene kunne jeg brukt. Dette har du talent for, er forfatterens første reaksjon.
Dramaturgi er imidlertid noe som tar tid å bli god på, forklarer han.

– Den første delen av en bok er spesielt viktig, den kan jeg gjerne skrive femti ganger før jeg er fornøyd, sier han.

Thea nikker blygt. Det å være forfatter er visst ikke helt som å skrive stil på skolen. Det kan imidlertid forfatteren avkrefte.

– Jeg også må levere fra meg det jeg skriver til en redaktør, som retter på det jeg skriver. Nesten som en lærer, forklarer han.

FIKK KOMPLETT SAMLING: Thea fikk i tillegg med seg komplett Mehlum til odel og eie.

SLETT IKKE VERST: Thea fikk forfatteren til å lese gjennom noe hun selv har skrevet. Tilbakemeldingene var stort sett positiv. – Hun kan skrive, det er jeg helt sikker på, sier Mehlum.