Skriv, skriv, skriv!

Krimforfatter Jan Mehlum besøkte 10B og hadde følgende tips til alle som vil bli forfattere: Skriv, skriv skriv!

Av: Max Hammergren og Sofie Amalie Johansen, klasse 10B

Jan Mehlum er kjent for Svend Foyn-bøkene. Klassen hadde tidligere lest boka hans Din eneste venn, som er bok nummer 7. Serien handler om Tønsberg-advokaten Svend Foyn, som tar diverse kriminalsaker i egne hender. Alt i alt har han skrevet 15 bøker, og 14 av dem handler om Foyn. Han har også skrevet en thriller som heter Lengsel etter penger.

Mehlum er, slik han sier det selv, 50 % forfatter og 50 % samfunnsforsker. Han bor i Tønsberg og Oslo, og det er her handlingen i krimbøkene hans foregår. Som krimforfatter tar han utgangspunkt i virkelige hendelser og bruker ofte bøkene sine som virkemiddel for å uttrykke meningene sine om aktuelle saker.

Da vi spurte ham om hvilken bok han var mest fornøyd med i serien om Foyn, sa han at det var vanskelig for han å bestemme seg, men han landet på den boka vi hadde lest, «Din eneste venn».

Det var ikke før i 40-årene han forsto at hans kall var å skrive kriminallitteratur. Før hadde han skrevet sakprosa i sammenheng med hans yrke. Grunnen til at han startet å skrive krim var at han ikke rakk flyet sitt fra Afrika en gang, og neste fly gikk ikke før om en uke. Da så han en notatblokk, og den bare lå der, helt blank. I det øyeblikket sa han til seg selv at «Jo, jeg skal skrive en krimroman.» Han hadde lest masse krim fra før, og var veldig interessert i denne sjangeren.

Skriveprosessen hans er som følger: Først finner han et tema han vil skrive om, så finner han en kriminalsak han synes passer til (dette kan også være i omvendt rekkefølge). Etter det driver han med litt idemyldring, og han fortalte oss at under skapelsen av den sist publiserte boka hans, brukte han faktisk et halvt år på idemyldring. Så skriver han noen sider som en start, etterfølgende av masse research, også setter han i gang med å faktisk skrive boka. Selve skriveprosessen kan være vanskelig, ut i fra hvordan dagsformen er. Han kan skrive flere sider av boka, så kan han stryke hele avsnitt eller sider. Skriveøktene hans er som vanlig om morgenen, etter en lunsjpause og om kvelden.

Hvis han ikke hadde skrevet krim, ville han helst skrevet biografier eller barnebøker. Han vurderer faktisk å skrive en barnebok, så vi får følge med på den fronten.

Jan Mehlum forteller at han er mest glad i de amerikanske klassikerne, da spesielt Ernest Hemingway. Han anbefaler fantasy, ganske spesifikt Harry Potter-serien, til de på vår alder som ikke er så glad i å lese.

Hans tips til unge forfatterspirer er: Skriv, skriv, skriv!

Vi i 10B ble utrolig glade for den æren å ha han på besøk. Under hele besøket hans, satt hele klassen trollbundet av hans umåtelig spennende og levende fortellermåte. Vi takker Sissel for hennes formidable nettverk som gjør norsktimene utrolig morsomme!